Therapievormen
Innerlijk Kind werk
Iedereen draagt stukjes van zichzelf van vroeger met zich mee. Ook wel je innerlijk kind genoemd. Ervaringen die je vroeger hebt gehad, kunnen nu nog steeds zo doorwerken dat dit je belemmert in bepaalde situaties.
Soms komt het innerlijk kind met verdriet en pijn in jezelf naar boven. Op dat moment komt het kritische deel in iemand vaak naar boven, doe toch eens normaal, je moet flink zijn of je kan het toch nooit goed doen.
Het kind in jou heeft vroeger gehandeld zoals het dacht dat dat het beste was. Dit kan je in het hier en nu erg belemmeren, zonder dat je er bewust van bent dat het vanuit vroeger komt.
Tijdens een innerlijk kind-sessie gaan we aan de slag met het opsporen van het innerlijk kind. We gaan op zoek naar de oorzaak van de pijn of het verdriet en je mag dit tijdens de sessie gaan verwerken. We gaan onderzoeken wat maakt dat je op bepaalde manieren reageert, of wat maakt dat je je voelt zoals je je voelt.
Innerlijke kinderen hebben erkenning nodig. Jouw innerlijk kind hoort bij jou en vanuit jouw onbewuste reageer jij soms op manieren die je eigenlijk niet fijn vindt.
Innerlijk kindwerk is erg mooie therapievorm die voor veel inzichten zorgt waardoor je de wereld, maar vooral jezelf, heel anders kan bekijken.
Regressietherapie
Ruim 90 % van alles wat je doet, doe je onbewust. Tijdens regressie therapie gaan we terug in de tijd, we gaan op zoek naar de oorzaak van jouw belemmeringen, jouw gedrag of jouw gevoel.
Regressietherapie is een manier om contact maken met het verleden dat je nog steeds meedraagt, zonder dat je je daar bewust van bent.
Tijdens de sessie proberen wij bij onderdrukte of verborgen emoties, gedachtes en lichamelijke reacties te komen, om te kijken wat nog verwerking nodig heeft. Door de gebeurtenissen te verwerken, kun je emoties, gedachtes en lichamelijke reacties laten gaan.
Net als bij hypnotherapie, ga je in een regressie sessie in lichte trance. Je kunt deze lichte trance vergelijken met dagdromen, dus je hebt volledige controle over jezelf.
Tijdens een regressie sessie maken we contact met jouw onbewuste om zo inzicht te krijgen je zelf.
“Heidi heeft een gave waardoor mensen zich durven open te stellen bij haar.
Ik was verrast te merken wat een impact een sessie al op mij had en dat er meerdere
dingen positief veranderden in mijn leven.” – Sandra
Hypnotherapie
is een therapievorm waarin je aan de slag gaat met het onderbewustzijn. Veel van wat wij op een dag doen, doe je onbewust. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het kopje koffie optillen of als je onderweg bent naar je werk en je hebt de helft van de route niet eens bewust meegekregen. Maar denk ook eens aan faalangst
In het dagelijks leven kunnen wij niet bij ons onderbewustzijn, omdat het bewustzijn dit tegenhoudt.
Tijdens een hypnotherapie-sessie is het onderbewustzijn meer toegankelijk. Hypnotherapie klinkt voor veel mensen erg spannend. Maar eigenlijk kun je dit gewoon vergelijken met dagdromen. Of bijvoorbeeld dat moment dat je naar huis rijdt en thuis aan komt en denkt: “Hey, dat hele stuk heb ik gemist”. Door mijn begeleiding raak je in een lichte trance waarin je volledige controle over jezelf houdt.
Hypnotherapie is o.a. geschikt voor behandeling van de volgende klachten:
- Angsten, fobieën
- Concentratie- en geheugenproblemen
- Depressieve gevoelens
- Emotionele uitbarstingen
- Pijnklachten
- Slaapproblemen
- Stress
- Stoppen met roken
- Afvallen
Tijdens een hypno-sessie krijg je meer inzicht in je eigen emoties, gedrag, gedachten en ideeën. Je leert op een hele andere manier naar jezelf te luisteren en te kijken.
Ongewenste gevoelens, gedachten en gedragingen komen aan het licht, waardoor je je opgelucht en vrij kunt voelen.
In mijn praktijk zet ik ook vaak hypnotherapie in voor ontspanning. Vind jij het moeilijk om te ontspannen of moeilijk om bij jouw gevoel te komen? Dan kan een visualisatie jou ontzettend helpen.
Systemisch werk
Iedereen maakt deel uit van een systeem. Je eigen familie, de organisatie waar je werk, sportvereniging of vriendengroep. Wat er allemaal gebeurt in zo’n systeem en de plaats die jij in dat systeem inneemt, bepaalt wat je doet en waarom.
Veel van je (onbewuste) overtuigingen, gedrag en patronen worden meegenomen uit je familiesysteem.
Tijdens systemisch werk krijg je inzicht in jouw eigen plek binnen een systeem. Het doel van een opstelling is om symptomen en onbewuste dynamieken inzichtelijk te maken. Na het krijgen van deze inzichten kun je weer meer op eigen kracht verder gaan.
Mogelijke symptomen waarbij systemisch werk meer inzicht kan geven, zijn;
- Angstig zijn
- Gebrek aan ondernemerschap
- Doelen niet halen
- Onrust
- Niet weten wat je wilt
- Extreem verantwoordelijkheidsgevoel
- Onzekerheid
Met behulp van deze symptomen komen er via systemische opstellingen onderliggende dynamieken aan het licht. Wonderlijk hoe dit ook doorwerkt in het systeem.
Psychosociale therapie, wat is dat?
Psychosociaal therapie is een laagdrempelige, praktische en professionele vorm van individuele hulpverlening. Uitgangspunt is de overtuiging dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat de omgeving en klacht elkaar beïnvloeden.
Psychosociale therapie heeft raakvlakken met coaching, maar er zijn ook zeker verschillen. De reikwijdte en diepgang van psychosociale therapie gaat veel verder dan die van coaching. Bij psychosociale therapie gaat het om onderzoeken van belemmerende patronen en dieper liggende blokkades.
Herkenbaar voor jou?
Vaak gaat het om vasthouden aan oude gewoontes en overtuigingen, gedrag en communicatiepatronen. Door onder meer het vergroten van inzicht in eigen gevoelens, gedachten en gedragingen en het aanboren van alternatieven, wordt ruimte gecreëerd voor persoonlijke groei en ontwikkeling.
Er ontstaat een echte positieve en blijvende verandering door de dieperliggende, structurele en contextuele benadering. Dit is een voorwaarde voor duurzaam resultaat.
Jij, helemaal in je element!
Het gezicht achter Praktijk Element
Heidi Kock-Kemperman
Mijn naam is Heidi, getrouwd, moeder van een zoon en dochter. We wonen op een fijne plek in Wijnbergen. Ik ben graag buiten, en hou van lezen, koken, muziek en dansen. Jaren heb ik gewerkt in het (speciaal) basisonderwijs als leerkracht en als vakleerkracht muziek, en in mijn gastouderopvang “De Kleine Wereld”. En steeds luisterde ik naar verhalen die ouders, collega’s en kinderen me toevertrouwden!